Pinela “Guerila”2015

 • Druivensoort: Pinelawit
 • Beschrijving: Pinela is een unieke druivensoort en heeft qua aromatiek een beetje dezelfde kenmerken als de Sauvignon en Arneis druif. Helder, citroengele kleur. Subtiel aroma van rijp wit fruit (pompelmoes, citrus, ananas en meloen) en amandel. Brede aanzet met rijp wit fruit, mineralig einde en een fris puntje zuren.
  Biodynamisch-Demeter
 • Gastronomie: Gerechten met voldoende frisheid. Pasta, gemarineerde vis, aziatische keuken. Zachte kazen
  Fijne visbereidingen

Serveertemperatuur: 12°C

Bewaarpotentieel: 3-5 jaar

€ 11,70

 • Locatie en bodem: Mergelbodem
 • Oogst: September
 • Vinificatie: Inoxe cuves
 • Alcoholpercentage: 13%
 • Inhoud: 0,75l

Guerila

Slovenië

 • Wijnmaker: Uros Boldina
 • Regio: Primorje - Vipava
 • Dorp: Planina

De wijngaarden van Guerila liggen rond het dorpje Planina op 400 meter boven de zeespiegel. Hier baden de wijnstokken onder de mediterrane zon. Op de steile zuidelijke hellingen rond Planina verliest de bekende ”Burja” wind  (zie hieronder) zijn kracht.

Huidige eigenaar Zmago Petrič en Oenoloog  Bolčina zetten de traditie van vele generaties voort. Zmago heeft in 2006 definitief het wijnhuis van zijn vader overgenomen. 
Het landgoed beslaat vandaag 8 hectare wijngaard, die meestal zijn beplant met inheemse rassen zoals Pinela, Zelen en Rebula maar ook met internationale soorten zoals Barbera, Merlot en Cabernet Sauvignon. Alle wijngaarden zijn momenteel in certificatieprocedure voor ecologische wijnbouw.

De wijnstokken zijn nog steeds op dezelfde wijze aangeplant zoals zijn voorvaders eeuwenlang hebben gedaan. De eenvoudige Guyot-stijl zorgt voor een lage belasting op de wijnstok.

Het produceren van topkwaliteit op de dorre aarde, die locals de Soudan noemen, en onder de verzengende zon van Primorska, vereisen de nodige aandacht en zorg. Hieruit is dan ook het idee voor de naam GUERILA  ontstaan. In overeenstemming met de natuur  maar onverschrokken strijden voor de beste wijn, dit is het motto en de filosofie van deze wijnbouwer.

“GUERILA” krijgt momenteel al de nodige internationle erkenning; enkele Decanter awards, hoge beoordelingen in het Amerikaanse tijdschrift Wine Spectator, medailles in Brussel, Wenen, Tokio …

Sloveense wijnen

 

Primorje regio is één van de 3 belangrijkste wijnbouwgebieden van Slovenië. Deze regio is verdeeld in vier wijnbouwgebieden: Brda, Vipava, Kras en Koper.

De Vipava vallei start bij het karstplateau Nanos en eindigt bij de stad Nova Gorica.
De meest opvallende eigenschap is de Bora wind (Burja), die snelheden tot boven de 200 km/u kan bereiken. Deze wind is niet alleen zeer koud maar ook zeer droog. De burja is relatief zeldzaam in de zomer maar een frequente bezoeker  van de late herfst tot de vroege lente. Hij droogt de bodem.  De Burja heeft invloed op het rijpings- en drogingsproces van wijnen,  waardoor deze tot de beste van het land behoren.